Grupp/artist
Christopher Ali Solidarity Quartet
Titel
To those who walked before us
Skivbolag / Distro
Jazz och solidaritet / BandCamp

Genre
Instrumental Orientalisk FriJazz från Göteborg
Format
DownLoad
Utgivningsår
2018 (15 feb)

Cat. No.:

JoS01 (?)

Credits:

Christopher Ali Thorén - tenor & soprano saxophone
Filip Bagewitz - oud & fretless electric guitar
Alfred Lorinius - double bass
Anton Davidsson Norén - drums

Produced by Christopher Ali Thorén and Mappe Persson
Recorded and mixed by Mappe Persson at Elementstudion, Göteborg
Mastered by Linus Andersson at Elementstudion, Göteborg
Cover art by #studiocutup (instagram)
Graphic design by Ronja Svenning Berge
Cover art post production Sebastian Thorén

Låtlista


01. To Those Who Walked Before Us 6:37
02. Gaza 2:05
03. Al-Maghrib 4:28
04. Looking Back 1:15
05. Güzel aşık 7:45
06. Maqam Hijazz 1:19
07. Jan 25th 7:56
08. Looking Forward 1:37
09. 3° 3:40
10. To Those Who Come Next 6:57

 

 

Orientalisk FriJazz från Göteborg

Vad vill vi egentligen ha när vi köper ett musikalbum? Givetvis fantastisk musik som för en stund kan öppna våra sinnen ock ta oss på en inre resa bland minnen ock oupptäckta snår. Samtidigt som albumet helst ska ge en större helhet än summan av de enskilda styckena. En röd tråd, ett mer övergripande tema. Men så är det ju konvolutet också - bilderna ock texterna som likt en surfbräda ger oss möjlighet att surfa på ljudvågorna ock på så sätt än mer känna ock bli en del av musikelementen. Samtidigt förhöjs ju känslan allt mer om man kan känna att jag har något unikt. Något som inte alla har. Något som bara finns i en begränsad upplaga. Som känsla att sitta där med en LP av den första lilla upplagan på bara 50 exemplar.
Går allt detta att uppfylla 2018, när musiken är filer i ett moln? När kostnaden för framtagning av fysiska skivor drar iväg mot stratosfären lika snabbt som rymdturistfärjan ock väntetiden hos skivtillverkaren är lika lång som kön till nämnda rymdresebiljett.
Saxofonisten Christopher Ali Thorén har med sin Solidarity Quartet lyckats förena allt detta på den dubbla debuten To those who walked before us - albumdebut inte bara för kvartetten, utan även för Thoréns etikett vars namn innehåller de två vackraste orden som finns: Jazz och Solidaritet. Albumet släpps som filer på bandcamp. Albumkonvolutet kommer i form av en 2-sidig poster där ena sidan utgörs av konvolutframsida i traditionell mening - artist ock albumtitel med bild. På To those who walked before us består framsidan av ett bildkollage skapat av den något mystiska instagram-taggen #studiocutup. På den andra sidan finner jag låttitlar ock credits, samt handskrivet vilket av de 200 framtagna albumposters som jag erhållit.

På debutalbumet To those who walked before us tar Christopher Ali Solidarity Quartet med oss på en instrumental frijazzig resa som går från ett stökigt, stundtals t o m lätt postrockjazzigt, Göteborg till ett drömskt, svävande ljudlandskap i orienten. De båda “ytterligheterna” skapas till stor del av Filip Bagewitz som ibland spelar på bandlös elgitarr, ibland på sin oud. På detta debutalbum, som hyllar de anonyma kämpar som genom historien med sin dagliga kamp fört vårt samhälle till den fantastiska standard vi har idag, serveras högoktanigt trumsolo av Anton Davidsson Norén ock lågmält bassolo av Alfred Lorinius. Christopher Ali Thorén leder med säkra händer på någon av sina saxofoner mot framtiden där mystiken tätnar...

 

Kolla in mer på Christopher Ali Solidarity Quartet @ BandCamp  

 

Lennarrrt ”Mr Z” Olausson
www.ib2.se


Christopher Ali Solidarity Quartet ~ To those who walked before us
Poster 65 / 200 ~ Cover art by #studiocutup ~ photo af Lennarrrt.xyz

Z