Recensioner av Mendor Discreet
  • Blogg 1

    Öppnandet av förpackningen
    Teststickspakets tejp är så seg att jag knappt får upp förpackning. Inte speciellt användarvänligt tycker jag.
    Det som slår mej vid kontrollen av vad jag fått, är att paketet innehållet 25 Lancetter ock 75 teststickor (2 förpackningar á 25 + de 25 som sitter i mätaren). Hur ska jag då kunna följa den, i bruksanvisningen markerad med ”Särskild uppmärksamhet krävs”-symbolen, ”Byt lansett före varje användning.”?!?
    När jag ska ställa om klockan börjar jag i slöläsa lite i manualen hur man ska göra. Kommer lätt in i valmenyerna. Detr börjar med inställning av året. Men här anges i apparaten endast ”13” med lilla markeringen uppe i högra hörnet ”mmol/l” - varför inte hela året (2013) & markeringen ”ÅR”??? Det är ju ändå en lcd-display? Börjar trycka på pilknappen ock det börjar visa 14 mmol/l. Nu börjar jag bli lätt förvirrad ock undrar hur jag kommer till år, men inser sedan att det är år. Men hur kommer jag nedåt i räkningen igen? Trycker både uppe ock nere ock höger ock vänster. Hur jag lyckas komma till 13 igen vet jag inte, men ska nu bekräfta ock förvirringen är nu så total så jag hakar upp mej på ”eller” som finns i manualen under punkt 2 för detta ändamål med beskrivningen ”Bekräfta valet eller gå vidare till nästa val genom att trycka på startknappen”, tills jag inser att startknappen ju är bekräftelseknapp sen går det lite bättre. Inser när förvirringen lagt sej att pilknappen endast funkar åt ett håll även om symbolen säger något helt annat. Jag kan sent i denna meny även välja LJUD ON / OFF – vad är det för ljud jag kan välja??
    Skulle kanske inte börjat med detta klockan halv 11 på måndagskvällen...

  • Blogg 2

    Kontrollmäta


    Mendor Discreet kräver att man gör kontrollmätningar med kontrollvätska ”...när du tar i bruk en ny teststickskassett...”, alltså minst var 25:e testning. Kontrollvätskan ska jag tydligen köpa själv i (höll på att skriva Mordors...) Mendors webbutik.
    Detta förfarande, med kontrollvätska känns väldigt 1990-tal.
    Mitt kontrollvärde blev: 7,0
    Detta värde ska jämföras med kontrollskalan på aluminiumpåsen (miljötänk?!?) som teststickskassetten kom i. Denna påse skall därför sparas så länge jag har kassetten i mätaren. Jaha ja, den lär ju inte försvinna...
    Nu är det ju så att dessa kontrollvärden är så små att min Nokia inte kan fokusera på siffrorna (se bild AvsB) – nu har nån tänkt ordentligt här eller... ;)
    Problemet är att kontrollvärdena är just det ock inte KONTROLLVÄRDE. Här finns A: 6,9-9,2 mmol/l & B: 11,0-16,4 mmol/l.
    Jaha vilket ska jag välja? Detta framgår ingenstans. ”Om resultatet inte är inom gränserna som anges på kontrollskalan, bör ifrågavarande testkassett inte användas.” Så om jag har en A, är allt som det ska. Men om jag har en B, ska jag göra en ny kontrollmätning. Kul då väljer jag B, för då får jag snart byta kassett... eller vad är tanken här?
    Sen känns ju inte 6,9-9,2 som en liten felmarginal... Inte nog med detta – jag ska efter kontrollmätningen (snabbt) rader resultatet från detsamma för att det inte ska förstöra mitt medeltalsvärde som apparaten räknar fram. Resultatet kan nämligen inte raders i efterhand... nähänä... Sa jag att det känns som 1990-tal?!

  • Blogg 3

    Att ta prov


    Jag läser manualen. Igen. Det är viktigt. Står det. Det står oxå ”Använd inte mätaren om ditt hematokritvärde är under 20% eller över 60%.” Hemma med tokiga kritor... nää.. hematokritvärde... hmmm nä har inte en susning vad detta är. Får googla... vänta lite... Ah Wikipedia - ”EVF, förkortning för engelska Erytrocyte Volume Fraction, eller hematokrit (av grekiskans krino, skilja) är de röda blodkropparnas andel av blodets totalvolym. Normalvärdet är 0,40-0,50 L/L för män och 0,35-0,46 L/L för kvinnor. Låga värden kan vara ett tecken på anemi. Hematokrit har ingen enhet och begreppet används framförallt inom sjukvården. Förändrad hematokrit kan antingen bero på minskad mängd röda blodkroppar eller hemodilution, det vill säga utspädning av blodet, eller vätskebrist.” - Jag ska alltså ta mej till vårdcentralen för att mäta hur många % röda blodkroppar jag har...
    ”Användningstemperatur: 10-40°C. Relativ fuktighet i användningsmiljön: 10-90%” - I Sverige har vi något som heter vinter. Då blir det ofta minusgrader. I Sverige har vi något som heter sommar. Då regnar det. Slutsats: är du svensk, undvik att ha diabetes på sommaren & vintern, då kan du inte testa blodsockret utomhus (om du har Mendor Discreet).
    ”Ett statiskt elektromagnetiskt fält kan påverka mätresultaten. Mätaren ska inte användas i mycket torr miljö, särskilt inte i närheten av syntetiska material (kläder, mattor av syntetmaterial osv.). Ytterligare ska mätaren inte användas i närheten av mobiltelefoner, radiosändare eller andra anordningar som avger elektromagnetisk strålning. Det elektromagnetiska fältet som mätaren alstrar är lågt, vilket innebär att det är osannolikt att den interfererar med andra elektroniska apparater.” - då sket sej alternativet att tillbringa sommaren & vintern i öknen. Tydligen ska man var naken, utomhus (fast inte i öken, regnskogen, Sverige eller....) ock utan sin telefon i en radioskugga. Hmmm. Om jag ska vara kvar på Tellus måste det ju innebära radioisolerat kliniskt labb. ...
    Står på 2 olika ställen att jag ska köpa desinfektionsmedel / -servetter innehållande 70% isopropanol på Apotek. Dels för att rengöra apparaten (dagligen), dels för att rengöra händerna före provtagning (båda är ”Särskild uppmärksamhet krävs”-symboler) – intressant då en undersökning för ett tag sen kom fram till att de flesta inte rengör händerna alls före blodglukosmätning... Jag tänker: Yeah, right...

    Lancetterna får jag inte att funka. IIII ska vara maxdjup för nålen, men det händer inget. På min Freestyle Lite kör jag på lägsta djupet, 1, vilket funkar utmärkt.
    Det är väldigt pilligt att byta lancetterna. Topphöljet, som känns väldigt 'lättsprucket', ramlar av varannan gång. Ock om jag nu skulle få lancetterna att funka – var ska jag förvara dom? Teststickorna sitter väl i en kassett för att det ska vara kompakt ock diskret med Mendor? Men jag måste ju ha med lancetterna nånstans... hur tänkte man här?
    När jag tagit fram mina standardlancetter ock ska ta prov börjar jag så smått undra om någon någonsin testat denna apparat. Jag menar människa. Själv. Om man tar en majoritet av befolkningen, de högerhänta, ock någon av dessa, jag, ska ta prov på ett finger på höger hand – jag måste hålla mätaren uppockned (om jag skulle använt lancetterna till apparaten), ock allt är... osmidigt. På riktigt. Lancetter & teststickor i botten finns det andra märken som har...
    Tagit 2 prov med både Mendor Discreet & Freestyle Lite (se bilder: testres & testres 2). Har för mej att Freestyle Lite är en av de mätare som håller sej närmast verkligheten ock med minsta felmarginal enligt min diabetessköterska. Diffen mellan apparaterna är ju konstant (0,8) men jag tycker nog det är en rätt stor skillnad som knappast är acceptabel. Iallafall inte om värdet hade legat, låt oss säga 5 mmol/l, lägre.
    Till sist: att byta teststickskassett är enkelt om man lyckas få bort det nedre höljet...

  • Blogg 4

    Manualen


    Manualen till mätaren är på 4 A3 sidor. Till det kommer 1 A4 sida med delvis samma info till teststickorna. Det är extremt mycket 'Läs instruktionsboken ordentligt / noga'. Det är väldigt många 'Varning' (se bild: manual) & 'Särskild uppmärksamhet krävs' som jag tagit upp tidigare. Viss viktig info saknas (t ex kontrollvärdena som jag tagit upp innan).
    Jag tänker: Gör en logisk & användarvänlig apparat som man fattar utan att läsa manual med mikrotext!!!

  • Blogg 5

    Självvårdsprogram & Sammanfattning


    Med i paketet finns en USB-kabel. Tog en stund innan jag fann i manualen vad den skulle vara till. På www.mendor.com/Balance, en sida som glatt blandar svenska & engelska, finns ett Självvårdsprogram.
    Här blir jag lite lätt konfunderad. Detta funkar i dagsläget inte till Mac. Ingen på Mendor verkar ha hört talas om Android. Bluetooth verkar heller inte vara något som man hört talas om. Surfplatta? Smartphone? App? Funka utan internet?
    Har skrivit det innan. Jag skriver det så här denna gången: Vi lever inte på 1990-talet. Det är 2013.

    Sammanfattning
    Det känns inte som något val: en märklig Mendor Discreet som jag inte fått att funka ordentligt, där man ska kontrollera med vätska & tvätta med sprit mot en, i princip underhållsfri Freestyle Lite med Livstidsgaranti & gratis batterier från tillverkaren Abbott, ock som jag kommer bra överens med. Nej, det finns ingen tvekan – jag behåller & använder min Freestyle Lite.


  •  


    Betyg: 1 / 5



    Lennarrrt "MrZ" Olausson

    www.ib2.se

     

    Z